حساسیت غذایی در نوزادان و کودکان ( آلرژی غذایی در کودکان )

حساسیت غذایی  چیست؟

حساسیت غذایی  یک پاسخ غیر طبیعی سستم ایمنی به نوعی غذاست ودر کودکان بیشتر از بزرگسالان دیده می شود. اغلب حساسیت های غذایی دوران کودکی تا 2سال پس از تولد از بین می روند.

با وجود اینکه  حساسیت غذایی  بیشتر در نوزادان و کودکان وجود دارد ولی ممکن است در هر فردی با هر سنی بروز کند حتی نسبت به غذاهایی که فرد قبلا آنها را بدون هیچ مشکلی مصرف کرده است.

آلرژی غذایی و عدم تحمل غذایی : این دو با هم متفاوتند در آلرژی غذایی علایم ناشی  از واکنش های سیستم ایمنی می باشد ولی در عدم تحمل غذایی واکنش ها مربوط به دستگاه ایمنی نمی باشند.البته

علایم هردو ممکن است مشابه باشند. در حالت عدم تحمل غذایی فرد معمولا قادر است به مقدار کم از آن غذای خاص را مصرف کند و به ندرت می تواند خطرناک باشد ولی فردی که حساسیت غذایی

دارد اگر این حساسیت شدید باشد  با خوردن حتی مقدار کمی از آن غذا علایم مرگبار ممکن است بروز کند.

عوامل بروز حساسیت غذایی یا آلرژی غذایی:

  80درصد حساسیت غذایی مربوط به لبنیات مانند شیرگاو ومحصولات آن است علاوه بر آن مواد غذایی دیگر مانند : توت فرنگی ، بادام زمینی ، سویا ، گندم ، بادام درختی ، تخم مرغ،  ماهی ،  دانه آفتابگردان ، سویا و کیوی و خربزه  غیره نیز می توانند موجب بروز حساسیت شوند.

حساسیت به بادام زمینی وبادام درختی و ماهی معمولا دراز مدت است ومعمولا بادام زمینی منجر به ایجاد شوک می گردد.در این حالت فرد قادر به تنفس نمی باشد و افت شدید فشار خون وکاهش جریان خون در بدن بخصوص قلب مغز وریه رخ می دهد.

حساسیت غذایی به کیوی ممکن به طور یک دفعه بروز کند و حالات آن اول لب ها پف می کند و باعث قطع تنفس میشود ، ودر مواردی به صورت شوک بروز میکند.

عوامل تشدید کننده حساسیت غذایی

وراثت : افرادی که یکی از والدین آنها دچار حساسیت غذایی باشند شانس ابتلا نسبت به سایرین دو برابر است .

مصرف مواد غذایی با حساسیت زایی بالا در سال های اول زندگی

-داشتن آسم

تماس زیاد با برخی مواد غذایی مانند برخی ماهی ها

علایم  حساسیت غذایی :

اسهال ،  استفراغ ، خارش ، افت فشارخون،  نفس نفس زدن،  تورم زبان،  لب ها و یا گلو درد،  شکم درد ،  اگزما وسرگیجه

شدت بروز علایم به میزان حساسیت فرد به غذا ومقدار غذای مصرفی بستگی دارد.

توصیه های  مهم در  حساسیت غذایی :

1- از دادن مواد حساسیت زا از قبیل  بادام زمینی ، بادام درختی و کیوی و غیره به کودکان زیر دو سال جدا خودداری  کنید.

2-در هریک از موارد  حساسیت غذایی   ، توصیه می شود با مشاهده پف کردن لب ، نفس نفس زدن ، تورم زبان وغیره هرچه سریعتر بیمار را به نزدیک ترین بیمارستان ویا درمانگاه برسانید.

 وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی معاونت بهداشت دفتر بهبود تغذیه جامعه

مواد آلرژِی زا که موجب حساسیت غذایی

مواد غذایی آلرژِی زا -Food allergens

حساسیت غذایی - آلرژی غذایی

حساسیت غذایی کودکان – Food allergies in children

 

حساسیت غذایی نوزادان -Food sensitivity in neonates

حساسیت غذایی نوزادان -Food sensitivity in neonates

Share