تغذیه نوزاد در ماه نهم و دهم زندگی ؛ نکات و نمونه برنامه تغذیه نوزاد

تغذیه نوزاد ان در ماه نهم و دهم زندگی بسیار مهم و اساسی است زیرا بیشتر شیرخواران از 9 ماهگی این مهارت را پیدا می کنند که با دست خودشان غذا بخورند و مایعات را با استفاده از هردو دست خود از لیوان های دسته دار نشکن بنوشند ( لیوان های لبه دار که به تازگی برای کودکان تهیه شده است مناسب نیستند زیرا سبب اختلال در گرفتن پستان مادر می شوند ضمن آن که تمیز کردن آنها هم مشکل است .)

در این سنین ، برای تغذیه نوزاد میتوان  از غذاهایی با غلظت بیشتر مثلا حلیم و پلو استفاده نمایند و غذاهای انگشتی را با دست خود بردارند . این زمان از نظر ارائه غذاهای جامد نرم بسیار حیاتی است و اگر این غذاها حدود ده ماهگی ارائه نشود خطر مشکلات تغذیه ای بعدی افزایش می یابد .

در این دو ماه علاوه بر برنامه غذایی ماه هشتم ، نان ، ذرت ، ماکارونی ، رشته فرنگی و سایر حبوبات ( به جز نخود و لپه ) به برنامه غذایی کودک اضافه می شود .

بنابراین می توان انواع سوپ ها ، آش ها ، حلیم ها و پلو هایی تهیه کرد که همراه با گندم  ، ذرت و یا حبوبات باشند . هرسه روز یک بار می توان یکی از حبوبات را به برنامه غذایی شیرخوار اضافه نمود .

لوبیا ها ( چیتی ، قرمز ، چشم بلبلی ، سفید و غیره ) را قبل از پختن باید از شب قبل خیس کرد و پس از این که کاملا پخته شدند به غذا اضافه نمود .

نان ماده غذایی مفیدی است که بیشتر شیرخواران آن را دوست دارند . تکه هایی از نان ( ترجیحا نان سنگک ) را می توان به دست کودک داد ولی باید او را تحت نظر گرفت .

ارائه  غذاهای انگشتی نظیر آن چه  در ماه هشتم گفته شده است به علاوه ماکارونی پخته شده و نرم شده یا تکه هایی از نان یا بیسکوئیت های ساده نیز سبب افزایش مهارت های تغذیه ای و تکاملی شیرخوار می گردد.

دفعات تغذیه نوزاد  و مقدار غذا

دفعات تغذیه نوزاد 3 تا 4 وعده در روز است و اگر شیرخوار میل داشته باشد یک تا دو میان وعده هم به آن اضافه شود . مقدار غذا بستگی به میل شیرخوار و میزان شیر دریافتی او دارد .

یک نمونه از برنامه تغذیه نوزاد در ماه های نهم و دهم زندگی

شیرمادر به دفعات مکرر و برحسب میل و تقاضای شیرخوار و غذای کمکی به شرح زیر :

صبحانه

میان وعده صبح

ناهار

میان وعده عصر

شام

زرده تخم مرغ + نان + پنیر پاستوریزه کم نمک یا زرده تخم مرغ + نان وکره

پوره سبزی یا میوه رنده شده یا یکی از غذاهای انگشتی

سوپ یا آش یا حلیم یا پلو که با گوشت تهیه شده باشند + ماست + خرما

پوره سبزی یا میوه رنده شده یا یکی از غذاهای انگشتی

همان غذای وعده ناهار

توجه :

از پایان 6 ماهگی که غذای کمکی شروع می شود تا پایان 12 ماهگی ، غذای اصلی شیرخوار هنوز شیر مادر است لذا شیرخوار باید در طی روز و شب به مکرر و برحسب تقاضا و تمایل خود کودک هم چنین قبل از هر وعده غذای کمکی با شیر مادر تغذیه شود تا بخش زیادی از انرژی و نیاز او به مواد مغذی و مایعات تامین گردد.

تغذیه نوزاد نه و ده ماهه

تغذیه نوزاد نه و ده ماهه