باروری مردان و تاثیر تغذیه در آن
چگونه می توان باروری مردان را افزایش داد ؟
رژیم غذایی یک مرد علاوه بر این که اثر قابل توجهی بر بسیاری از بیماری های مهم مانند حملات قلبی ، سکته مغزی ، دیابت و سرطان های گوناگون دارد بر باروری مردان نیز نقش مهمی دارد .
دریک بررسی مقایسه ای اثر رژیم غذایی بر باروری در مردانی که به کلینیک نا باروری مراجعه کرده بودند مورد بررسی قرار داد در این بررسی مردان با کیفیت پایین اسپرم نسبت به مردان با کیفیت بهتر اسپرم مقدار بیشتری گوشت قرمز ، سیب زمینی و ماست پرچرب مصرف می کردند . برعکس مردان با کیفیت بهتر اسپرم مصرف بالای شیر کم چرب ،میوه ها و سبزی ها وصدف خوراکی را در برنامه غذایی خود داشتند.
تحقیق دیگری در دانشگاه ها روارد نشان داد مصرف غذاهای حاوی مقادیر زیاد چربی های اشباع مثل همبرگر وسیب زمینی سرخ شده و چربی های موجود در گوشت قرمز ، لبنیات پرچرب به کیفیت اسپرم صدمه می زند . این بررسی نشان داد هرچه مردان میزان بیشتری از چربی های اشباع شده بخورند با احتمال بیشتری ممکن است تعداداسپرم های آنها و میزان فعالیت آنها کاهش یابد . برعکس مردانی که غذاهای حاوی چربی های سالم تر غیر اشباع مانند اسید های چرب امگا 3 و امگا 6 ( درماهی ها ، مغزها و دانه های گیاهی وجود دارند) مصرف می کردند تعداد بیشتری اسپرم سالم تر وفعال تر داشتند . با توجه به پژوهش های انجام شده رابطه ی میان عوامل قابل تغییر سبک زندگی و تغذیه و توان باروری مردان وجود دارد.
چه مواد غذایی نقش مهم تری در باروری مردان دارند؟
مواد غذایی غنی از ویتامین ث ودیگر آنتی اکسیدانتها به پیشگیری از نقائص اسپرمی کمک می کنند وتحرک اسپرم را افزایش می دهند.انواع مرکبات،گوجه فرنگی ، فلفل دلمه وانگور سیاه گیلاس منابع غذایی حاوی ویتامین ث و آنتی اکسیدان ها می باشند. سایر میوه ها وسبزیجات را در برنامه غذایی بگنجانید.
1- روی
چندین مطالعه نشان داده است که کمبود کوتاه مدت روی می تواند سطوح تستسترون را کاهش دهد.مواد غذایی حاوی روی مانند صدف خوراکی ماهی میگو،مرغ مغزها ودانه غلات کامل را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
2- اسید فولیک
مطالعات نشان می دهد اسید فولیک همانطور که در زنان از نقایص لوله عصبی جنین جلوگیری می کند در مردان نیز کمبود آن باعث کاهش تعداد اسپرم می شود .آب پرتقال سبزیجات برگ سبز جگر تخم مرغ عدس از منابع غذایی حاوی اسید فولیک می باشند.
3– دریافت کلسیم وویتامین Dرا افزایش دهید.
تحقیقات نشان داده مصرف کلسیم وویتامین D روزانه باروری مرد را بهبود می بخشد. بنابراین از شیر ولبنیات ماهی زرده تخم مرغ ،جوانه گندم وروغن های گیاهی (سویا آفتابگردان ذرت وبادام زمینی )استفاده کنید.
4– مردان مصرف گوجه فرنگی و کلم بروکلی را جدی بگیرند
تحقیقات نشان می دهد بروکلی و گوجه فرنگی، سبزیجاتی هستند که خاصیت ضد سرطانی آنها تایید شده و چنانچه با هم میل شود، اثرات فوق العاده ای در پیشگیری از سرطان پروستات خواهند داشت.
تحقیقات نشان میدهد اثر مضاعف فوق به این دلیل است که آنتی اکسیدان و ترکیبات فعال بیولوژیک مختلف هریک در راههای ضد سرطانی متفاوت عمل می کنند.
آزمایشات انجام شده بر روی موش های آزمایشگاهی نشان داده است تغذیه آنها با پودر گوجه و بروکلی باعث کاهش وزن تومورهای پروستات در این حیوانها شده است.
بروکلی به تنهایی باعث کاهش 42 درصدی وزن تومورها شد و این میزان برای گوجه فرنگی 34 درصد بود.
در عین حال چنانچه آقایان از سنین جوانی این دو ماده غذایی را با هم مصرف کنند، تاثیر آن می تواند با جراحی در سنین بالا و برداشتن تومورها تقریبا برابر باشد.
توصیه محققان به مردان سالمندی که مبتلا به سرطان پروستات با رشد کم هستند و شیمی درمانی و پرتودرمانی می کنند این است که تغییر رژیم غذایی آنان به سمت مصرف بروکلی و گوجه بیشتر را، جدی بگیرند.
الهام کاوسی کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی معاونت بهداشت دفتر بهبود تغذیه جامعه